+31858769435

Laat jouw organisatie groeien door
een sterk brand met social sales & marketing!

Vind nieuwe klanten en bind je relaties aan jouw merk!

Wat is social sales & marketing?

 

Social sales & marketing is een oplossing om klanten te vinden en  relaties te binden aan een organisatie.
Sales en marketing werken steeds vaker samen om een beter resultaat te boeken. En dat is maar goed ook!

Apostle biedt de Social shift methodiek en is een krachtige en effectieve inboundmarketing-methode waarbij in een korte periode en met een relatief lage investering resultaat boeken. 
 
Klanten vinden
Een echte salesprofessional wil maar één ding: scoren. De Social Shift is daar een uitstekend hulpmiddel bij, als pr-instrument, leadgenerator en communicatiekanaal.  Steeds vaker horen we salesprofessionals zeggen dat ze het lastig vinden om goede leads te genereren. Of vervelender nog: dat het zelfs steeds moeilijker wordt om überhaupt met potentiële klanten in gesprek te komen. Niet gek, want de klassieke salesaanpak is lang zo effectief niet meer als vroeger. Een serieus probleem, zéker omdat je je maandelijkse targets onveranderd moet halen.
 
Waarom werkt die klassieke salesaanpak eigenlijk niet meer?
Enkele redenen die we in de praktijk tegenkomen:
 
 
• Verkopers, accountmanagers en salesmedewerkers blijven opvallend vaak hangen in hun oude stramien van zelf relaties opbouwen. Ze leunen daarbij sterk op bellen, afspraken maken en fysiek netwerken. Die ‘menselijke’ aanpak is op zich prijzenswaardig, maar onderzoeken laten zien dat tot negentig procent van de inkopers niet reageert op telefonische acquisitie, e-mailmarketing en direct mailings. Bovendien zijn er veel technologieën en hulpmiddelen die je werk makkelijker maken, waardoor je je tijd niet meer hoeft te besteden aan het genereren van leads, maar aan het verzilveren ervan.
 
 
• Marketing- en communicatieafdelingen stellen vaak allerlei mooie plannen op en maken de meest fantastische content, maar betrekken daar de salesafdeling te weinig bij. Op zich een logisch gevolg van hoe de dingen nu eenmaal altijd liepen: ‘Wij geven de voorzet, jij kopt hem in. Het gaat me om het principe dat marketing, communicatie en sales meestal te veel als losse eilandjes functioneren. En omdat die eerste twee in de chronologie van de organisatie nu eenmaal net wat eerder aan de beurt zijn, hebben zij de neiging om het allemaal zelf te bedenken – terwijl ze de input van sales goed kunnen gebruiken.
 
 
• Wie de doelgroep ook is, deze zit steeds minder achter de krant en de tv, en steeds meer op de smartphone en de tablet. Dat vraagt per definitie om een andere benadering. Des te opmerkelijker vind ik het dat salesprofessionals verhoudingsgewijs weinig op social media zitten.

 

Neem je social media niet serieus, dan moet je je misschien zelfs afvragen of sales wel de beste plek voor je is. De tijd van social sales is echt aangebroken. Hoe het dan anders kan?  De Social Shift biedt daarvoor alle gelegenheid.

 

Eerst zaaien door bereik via employee advocacy en betaalde campagnes
Sales is in de visie van Apostle vooral een kwestie van: eerst zaaien, dan oogsten. Dat zaaien werd van oudsher gedaan door de afdelingen marketing en communicatie. Zij zorgden ervoor dat de organisatie op het juiste moment op de juiste manier bij de juiste mensen in beeld was. Waarna het aan de afdeling sales was om prospects te benaderen, met hen in gesprek te gaan en de deal te sluiten.

Met de Social Shift zorg je samen met collega’s voor goede content en samen creëer je een groot bereik. De marketeer zorgt met betaalde campagnes en met het ambassadeurs platform van Apostle voor een groot bereik. In de zaaifase moet je als salesprofessional je rol opeisen. Jij weet immers als geen ander aan welke content je doelgroep behoefte heeft in de verschillende stadia van de customer journey. Daarom vinden wij dat sales nadrukkelijk aanwezig moet zijn bij de invoering en de uitvoering van de Social Shift.

Dan oogsten met remarketing
Maar nu waar het je waarschijnlijk écht om gaat: oogsten. Wat maakt het sluiten van de deal met behulp van social sales nou
anders? Dat zit hem vooral in het persoonlijke contact.  Dankzij die moderne technologieën kun je je prospects en klanten namelijk aanzienlijk persoonlijker benaderen met remarketing.

Om je doelgroep op de juiste manier te raken is timing van groot belang. Het heeft immers vrij weinig zin om iemand een aanbieding voor te schotelen als hij nog nooit van je organisatie gehoord heeft; de basis om tot ‘zaken’ over te gaan is in zulke gevallen meestal te smal. En andersom heeft het ook niet zoveel zin om serviceberichten te maken voor mensen die nog helemaal geen klant bij je zijn. Met andere woorden: het is belangrijk om op het juiste moment in de ‘klantreis’ met de juist content aanwezig te zijn.

Een onmisbare leidraad bij het bepalen van je contentstrategie voor sales, marketing en recruitment is het See-Think-Do-Care-model van Google. In alle fases is de inzet van authentieke content cruciaal om effectief en succesvol te zijn.

 

 
 
Retentie
Social sales & marketing gaat niet alleen over het binnenhalen van nieuwe klanten. Het laatste wat je wilt, is dat er tegelijkertijd net zoveel klanten via de achterdeur vertrekken als er via de voordeur binnenkomen. Dat is dweilen met de kraan open. 
 
Social sales & marketing levert daar met de Social Shift een wezenlijke bijdrage aan. De zichtbaarheid aan authentieke verhalen via social media posts van sales professionals is wat de huidige klanten ook zien en lezen. In veel gevallen zijn klanten ook een connectie op Linkedin, Facebook of Twitter. Dit leidt tot ‘retentie’: meer klanttevredenheid, een sterker merk, een grotere loyaliteit en dus behoud van je klanten. 
 
 

Meer weten over de werkwijze en succescases van
social sales & marketing!

 

Download het e-book Social shift | van social media naar social thinking