+31858769435

Laat jouw organisatie groeien door
een sterk employer brand met social recruitment!

Vind nieuwe kandidaten voor vacatures en bind je medewerkers aan jouw merk!

Wat is social recruitment?

 

Social recruitment is een marketing-aanpak om kandidaten te vinden en medewerkers te binden aan een organisatie.
Recruitment en marketing werken steeds vaker samen om een beter resultaat te boeken. En dat is maar goed ook!

Apostle biedt een social recruitment-oplossing met de Social shift methodiek. Een krachtige en effectieve methode waarbij in een korte periode en met een relatief lage investering resultaat boeken.
 
Kandidaten vinden
voor een vacante functie kan zowel actief als passief gebeuren. In het eerste geval vind een recruiter de kandidaat, in het tweede geval vindt de kandidaat jou. 
 
Op beide processen probeer je als recruiter natuurlijk invloed uit te oefenen. De meest gebruikte mogelijkheden zijn de volgende:
• de vacature plaatsen op je eigen website;
• de vacature plaatsen op jobboards (zoals indeed.nl);
• zelf op zoek gaan naar kandidaten en deze benaderen (eventueel via een externe recruiter);
• de vacature delen via het onlinenetwerk van je organisatie (owned media);
• de vacature delen via het online- en offlinenetwerk van je medewerkers (earned media);
• de vacature actief ‘vermarkten’ via onlineadvertenties (paid media).
 
De eerste drie dateren nog uit het ‘oude’ onlinetijdperk, de laatste drie uit het social media-tijdperk. 
In onderstaande afbeelding wordt duidelijk dat netwerken van collega’s erg belangrijk zijn.
 
 
 
 
 
 
Veel organisaties blijven namelijk hangen bij de twee makkelijkste social media-strategieën.  Een vacature plaatsen op de bedrijvenpagina en deze promoten met betaalde posts. Tot een jaar of twee geleden boden de jobboards nog uitkomst, maar ook daar is inmiddels sprake van veel meer vraag dan aanbod. Het plaatsen van vacatures daar levert dus weinig tot niets meer op. Ook de recruiters zelf hebben de grootste moeite om nieuwe medewerkers te vinden. Actief zoekende kandidaten zijn er immers nauwelijks. 
 
Het percentage werklozen in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lager dan vier procent. Veel deskundigen stellen dat we aan de bodem zitten van wat de arbeidsmarkt te bieden heeft. De kern van het probleem is helder: de economie loopt als een tierelier. Dat heeft ervoor gezorgd dat er een enorme behoefte is aan medewerkers. 
 
hoe bereik je de latent geïnteresseerde kandidaten?
Zij aanschouwen de arbeidsmarkt vanuit de anonimiteit en zijn dus moeilijk actief op te sporen. Of toch wel? Het antwoord: je moet het omdraaien. Jij moet de kandidaat niet vinden; hij of zij moet jou vinden! Dat is precies wat je bereikt met de Social Shift.
 
Retentie
Recruitment gaat over het binnenhalen van nieuwe medewerkers om de organisatie te versterken. Het laatste wat je als recruiter dus wilt, is dat er tegelijkertijd net zoveel medewerkers via de achterdeur vertrekken als er via de voordeur binnenkomen. Dat is dweilen met de kraan open. In de meeste organisaties is er dan ook het besef dat employer branding niet alleen extern gericht moet zijn, maar ook intern.
 
Social recruitment levert daar met de Social Shift een wezenlijke bijdrage aan. De zichtbaarheid die de stroom aan authentieke verhalen extern oplevert, is namelijk ook intern van toepassing: ook de huidige medewerkers zien en lezen namelijk opeens dingen die hen trots op de organisatie maken. Want bedenk: er zijn tal van verhalen waar het gros van de medewerkers helemaal geen weet van heeft, zeker niet als de organisatie groot is, meerdere locaties heeft of veel met gedetacheerden werkt. Bovendien reageert de buitenwereld ook bij hen op die verhalen. Toch leuk als iemand op een feestje tegen je zegt dat hij zoveel gave dingen over je organisatie leest. En iedere hr-professional weet wat trots met een medewerker doet. Die leidt tot ‘retentie’: meer medewerkerstevredenheid, een sterkere motivatie, een grotere loyaliteit en dus behoud van je medewerkers. En dat is precies wat je zoekt als je wilt dat de medewerkers die via de voordeur binnenlopen geen vervanging zijn, maar versterking. 
 
 

Meer weten over de werkwijze en succescases van
social recruitment?

Download het e-book over Social Recruitment!